Vi er en “græsrods”-bevægelse af fiber-entusiaster, som via frivilligt arbejde ønsker at:

  • Styrke interessen for produktion af danske “jord-til-jord” fibre, garn og tekstiler.
  • Skabe netværk imellem forskellige typer af producenter (opdrættere, designere, spindere, vævere m.fl.).
  • Fremme opdrætternes viden om – og brug af – regenerative landbrugs- og græsningsteknikker.

Vores arbejde vil hovedsageligt ligge i at drive en række projekter og dele viden, men også i at tilbyde en landsdækkende kalender, hvor ligesindede fiber-entusiaster kan annoncere deres egne arrangementer.

Har du lyst til at være med på et projekt – eller måske endda lede et projekt – er du meget velkommen til at tage initiativ til det.

Alle er varmt velkomne!

En kort præsentation af initiativtagerne til Dansk Fibershed

Jeg hedder Mona, og bor på Fyn i et lille husmandssted fra 1865. Jeg har haft får i 14 år, og angorakaniner næsten lige så længe. Jeg brænder for dyrevelfærd, økologi, lokalproduceret mad og fibre, samt bæredygtighed. Jeg klipper mine får og kaniner, og producerer garn, som jeg plantefarver med planter fra egen have og skov. Vigtigheden af økologisk, bæredygtig og lokalproduceret mad er steget i danskernes bevidsthed – nu må tiden være kommet, hvor det samme skal ske for fibre/garn og beklædning.

Jeg hedder Michala, og bor i Nordsjælland på en gård fra 1872. Jeg elsker uld i alle afskygninger! Desuden er jeg meget interesseret i regenerative landbrugsmetoder og permakultur, og “øver” mig lidt på vores egen jord. Da jeg boede i Californien, havde jeg naturligt farvede Merino’er, men nu hvor vi er flytttet tilbage til Danmark, må jeg starte forfra med at etablere hegn, så jeg igen kan have nogle dejlige får gående.

 

Sådan opstod Fibershed

Det hele startede i 2010, da Fibersheds grundlægger, Rebecca Burgess, satte sig for at udvikle og bære en garderobe lavet af naturlige fibre, farvestoffer og arbejdskraft som alle skulle stamme fra hendes egen region – dvs. max. 250 km væk fra hvor hun boede.

Rebecca havde ingen forventninger til udfordringen ud over at reducere sit eget kulstof-fodaftryk og måske inspirere et par andre personer.

Da produktionsudstyret i hendes område var gået tabt for mere end 20 år siden, samarbejdede hun med en gruppe talentfulde landmænd og håndværkere for at skabe garderoben i hånden. Målet var at belyse, at regionalt dyrket fibre, naturlige farvestoffer og lokalt håndværkstalent stadig fandtes til at kreere en af de mest basale menneskelige nødvendigheder – vores tøj.

Inden for få måneder greb projektet om sig og det blev en hel bevægelse. Ordet Fibershed og konceptet bag det spredte sig til regioner over hele kloden. Rebacca grundlagde Fibersheds “nonprofit” organisation for at adressere og uddanne offentligheden om de miljømæssige, økonomiske og sociale fordele ved at decentralisere tekstilforsyningskæden.

Selve ordet “fibershed” er inspireret af ordet “watershed” som betyder vandopland, dvs. et område hvorfra nedbør løber til et givent vandløb, sø eller lignende. Så i en kontekst af fibre, synes navnet Fibershed at give god mening som et “fiberopland”.

Fotografi: Øverste til venstre: Mona Elverdans. Midt til højre: Michala Jeberg.
Nederst til højre: Paige Green. Illustration af Soil to Soil: Andrew Plotsky.